main image article

Za čtyři miliony eur ze slovenské sbírky pro Ukrajinu nakoupí munici u české firmy

Občanská iniciativa „Když ne vláda, posíláme my“ dosáhla úspěchu s více než 4,17 miliony eur na podporu Ukrajiny.
Číst celý článek

Článek pojednává o slovenské sbírce zaměřené na nákup munice pro Ukrajinu, v jejímž rámci se podařilo vybrat přes 4,17 milionu eur (přibližně 104 milionů Kč). Podle toho, co se v článku píše, bude první tranše ve výši 4 milionů eur použita na nákup 2 692 dělostřeleckých granátů od českého výrobce STV Group. Organizátoři očekávají, že munice bude na Ukrajinu dodána do konce léta.

„Všechny nákupy konzultujeme s českým ministerstvem obrany. Potvrzují nám, zda je cena dobrá,“ říká člen projektu Dárek pro Putina Dodo Dobrík.

Kampaň na získání finančních prostředků, která začala v dubnu, byla reakcí na odmítnutí slovenské vlády přispět na podobnou českou iniciativu. V článku se uvádí, že občanští aktivisté zahájili kampaň pod heslem „Když ne vláda, pošleme ji sami“ a během pouhých dvou dnů rychle překonali svůj původní cíl vybrat 1 milion eur. Pozoruhodné je, že na toto úsilí přispělo více než 65 000 dárců.

Článek dále zdůrazňuje, že všechny nákupy jsou koordinovány s českým ministerstvem obrany, aby byly zajištěny spravedlivé ceny. Uvádí, že memorandum o nákupu munice by mělo být podepsáno v květnu.  Nakonec zmiňuje, že slovenský premiér Robert Fico již dříve odmítl tuto akci jako pouze symbolickou,což odráží postoj jeho vlády k vojenské podpoře Ukrajiny od jejího loňského nástupu do funkce.