main image article

V Česku se montují tisíce dronů pro Ukrajinu

Čeští dobrovolníci a organizace hrají klíčovou roli při poskytování dronů a podpory ukrajinským jednotkám na frontě.
Číst celý článek

V článku se uvádí, že ukrajinské síly potřebují k přežití na frontové linii nejen statisíce dělostřeleckých granátů a raket, ale také tisíce bezpilotních letounů. Značná část těchto dronů, zejména menších modelů, pochází z České republiky, kde se díky četným dobrovolnickým projektům a fundraisingovým iniciativám podařilo za poslední dva roky získat stovky milionů korun na desítky tisíc dronů. Článek navíc upozorňuje, že byla založena nová česko-ukrajinská továrna na výrobu bezpilotních prostředků.

„Česká republika v tomto ohledu hraje nečekanou roli. Do roku 2022 jsme nebyli žádná dronová supervelmoc, ale nyní se ukázalo, že je tady spousta lidí, kteří tomu rozumí, dokáží drony montovat a programovat,“ řekl Novinkám Petr Pojman ze spolku Team4Ukraine.

Podle toho, co se v článku píše, Petr Pojman z organizace Team4Ukraine zdůrazňuje, že se Česká republika nečekaně stala klíčovým hráčem v oblasti bezpilotních technologií. Zmiňuje, že před rokem 2022 nebyla země známá svými schopnostmi v oblasti dronů, ale objevilo se mnoho jednotlivců se schopnostmi sestavovat a programovat drony. Organizace spolupracuje s konkrétními ukrajinskými jednotkami na základě jejich potřeb a zdůrazňuje, že drony jsou nezbytné pro kompenzaci nedostatku munice.

Článek dále vysvětluje, že dobrovolníci z iniciativy Vozím Drony dodali na Ukrajinu od začátku války odhadem osm až devět tisíc dronů. Zakladatel této iniciativy vzpomíná, jak na žádost ukrajinských vojáků přešli od dodávek humanitárních zásob k dodávkám dronů.  Navzdory těmto snahám, které se zaměřují především na průzkum, vyžaduje vývoz těchto dronů licence a celní dokumentaci. V závěru článku je zmíněna profesionální výroba dronů v České republice a projekty spolupráce mezi českými a ukrajinskými inženýry s cílem zvýšit výrobní kapacity dronů.