main image article

Україна отримала боєприпаси, на які словаки зібрали понад 4 млн євро

Понад 70 000 словаків зібрали 4 мільйони євро для фінансування доставки артилерійських боєприпасів на підтримку оборонних зусиль України.
Číst celý článek

У статті йдеться про те, що значна поставка артилерійських боєприпасів в Україну стала можливою завдяки ініціативі зі збору коштів, яку очолили громадяни Словаччини, що зібрали понад 4 мільйони євро. У статті йдеться про те, що понад 70 000 словаків долучилися до цієї кампанії, завдяки чому 7 жовтня 2700 боєприпасів калібру 122 мм були доставлені на логістичний об'єкт в Україні. Ініціатива була започаткована після того, як словацький уряд вирішив не приєднуватися до аналогічних зусиль Чехії щодо постачання боєприпасів в Україну.

За словами організатора кампанії зі збору коштів Федора Блащака, вантаж складався з 135 палет, які перевозили шість вантажівок. У статті підкреслюється, що ця акція була визнана найуспішнішою кампанією зі збору коштів в історії Словаччини.

"Це був чіткий сигнал від мешканців Словаччини. 70 тисяч словаків зробили свій внесок у цей збір і продовжують робити регулярні пожертвування на боєприпаси, щоб Україна могла захистити себе від агресора." — Маріан Куліч.

У статті зазначається, що на закупівлю боєприпасів вже виділено 4 мільйони євро, ще 500 тисяч євро буде використано на придбання гранат для гранатометів, які, як очікується, надійдуть до кінця року. Блащак зазначив, що весь процес - від оголошення збору коштів до доставки боєприпасів - зайняв близько чотирьох-п'яти місяців, що він назвав рекордним терміном для військових поставок. Стаття завершується згадкою про те, що, незважаючи на небажання словацького уряду брати участь в ініціативах з надання військової допомоги, громадяни країни продемонстрували величезну підтримку Україні завдяки краудфандингу.