main image article

Slováci vybrali na munici pro Ukrajinu už přes tři miliony eur

Slovenská sbírka na podporu nákupu munice pro Ukrajinu překročila tři miliony eur, což svědčí o silné solidaritě občanů Slovenské republiky v této důležité iniciativě.
Číst celý článek

V článku se píše, že sbírka na Slovensku na podporu nákupu munice pro Ukrajinu přesáhla tři miliony eur, což odpovídá téměř 76 milionům korun. Tato sbírka, kterou organizuje občanská iniciativa Mír Ukrajině, probíhá již sedm dní a zapojilo se do ní přes 48 tisíc dárců. Organizátoři zdůraznili význam podpory zdola a prohlásili: „Když vláda nekoná, budeme konat my!“. Odráží to silnou náladu slovenských občanů přispět k obraně Ukrajiny před ruskou agresí.

„Svou podporou jste dokázali, že Slovensko není zbabělé, právě naopak je odvážné a ochotné pomáhat,“ vzkázali organizátoři všem, kteří na podporu české iniciativy nákupu munice pro Ukrajinu přispěli

Podle toho, co se píše v článku, iniciativa již vybrala více prostředků, než kolik Slovinsko a Island vyčlenily ze svých státních rozpočtů na vojenskou pomoc. Organizátoři ujišťují, že 100 % vybrané částky bude směřovat na nákup munice pro Ukrajinu. Poznamenali také, že sbírka je časově neomezená, bez konkrétního časového limitu nebo stanovené cílové částky.

Článek zdůrazňuje, že ukrajinští vojáci na frontové linii slovenskou iniciativu ocenili, přičemž major Jaroslav Galas ze 128. samostatné horské útočné brigády vyjádřil ve videopozdravu vděčnost. Zdůraznil, že dělostřeleckou munici nutně potřebují a že tato podpora může zachránit životy a pomoci bránit svobodu a nezávislost Ukrajiny. Dále se uvádí, že slovenská vláda v čele s premiérem Robertem Ficem se rozhodla této iniciativy nezúčastnit a místo vojenské podpory se zaměřila na humanitární pomoc.