main image article

"Slováci vědí, kdo je oběť." Za sbírkou na munici pro Ukrajinu je i frustrace z Fica

Slováci se spojili v masivní sbírce na munici pro Ukrajinu, přestože jejich vláda odmítá tuto pomoc, a během několika dní vybrali přes 72 milionů korun.
Číst celý článek

V článku se píše, že Slováci se chopili iniciativy a shromáždili prostředky na munici na podporu Ukrajiny, přestože jejich vláda takovou pomoc odmítá. V rámci sbírky s názvem „Když ne vláda, posíláme my“ přispělo do nedělního večera přes 45 tisíc dárců celkovou částkou 72 milionů korun.

"Slováci jsou inteligentní a chápou, kdo je ve válce oběť. Část lidí je pod vlivem ruské propagandy, hlavně kvůli špatné výuce dějin ve školách." zdůrazňuje koordinátorka kampaně Zuzana Izsáková

Podle toho, co se píše v článku, odráží rychlý úspěch sbírky kolektivní frustraci Slováků z postoje jejich vlády k Ukrajině. Článek poukazuje na konkrétní incident, kdy si ministr zahraničí Juraj Blanár potřásl rukou s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem, což negativně rezonovalo u mnoha občanů, kteří se domnívají, že slovenská zahraniční politika by se měla více přizpůsobit podpoře Ukrajiny. Toto odtržení vlády od nálad veřejnosti přimělo občany vyjádřit svou podporu přímými akcemi.

Článek se dále zabývá politickou situací na Slovensku a konstatuje, že Peter Pellegrini sice vyhrál prezidentské volby na platformě, která se zasazovala o zastavení pomoci Ukrajině, to však nemusí nutně odrážet názory všech Slováků. Článek naznačuje, že rozhodování voličů během voleb mohl ovlivnit strach. Navzdory obavám z možného příklonu Pellegriniho prezidentství k Rusku existuje silná víra v odolnost slovenské občanské společnosti, která prokázala svou sílu prostřednictvím iniciativ, jako je kampaň na získání finančních prostředků.