main image article

Pomoc za 4 miliony už je na Ukrajině: Emotivní poděkování přímo z fronty

Slovenští občané shromáždili 4,5 milionu eur na financování dodávky 2700 dělostřeleckých granátů na Ukrajinu, což představuje historickou sbírku.
Číst celý článek

V článku se uvádí, že ukrajinské síly mohou nyní používat dělostřeleckou munici financovanou ze slovenské občanské sbírky s názvem „Munícia pre Ukrajinu“. V rámci této iniciativy se podařilo vybrat téměř 4,5 milionu eur, což umožnilo dodat 2 700 kusů 122mm munice od českého výrobce zbraní STV Group. Podle toho, co se píše v článku, je nyní tato značná zásilka o hmotnosti 122 tun, kterou přepravuje šest nákladních automobilů, pod kontrolou ukrajinské armády k distribuci a použití.

Podle toho, co se píše v článku, přispělo na tuto historickou sbírku, která se stala největší svého druhu na Slovensku, téměř 70 000 dárců. Zbývající prostředky budou určeny na nákup další munice, včetně více než 5 500 granátů M433 (HEDP), které by měly být dodány do konce roku 2024. Článek vyzdvihuje komentář Otto Šimka, stoletého ambasadora kampaně, který vyjádřil spokojenost s dokončením projektu a jeho smysluplným dopadem.Článek dále uvádí, že dary od slovenských i českých občanů stále přicházejí, přičemž jen od srpna se vybralo více než 100 000 eur.

„Sbírka je unikátní v tom, že se na jednom účtu sešly dary ze Slovenska i z České republiky. V současné době tvoří významnou položku dary z České republiky. Za to vám děkujeme.“ - Martin Ondráček.

Jak se uvádí v článku, Marián Kulich z organizace Mír pro Ukrajinu zdůrazňuje trvalou potřebu munice vzhledem k přetrvávajícímu konfliktu s ruskou agresí. V závěru článku je zmíněno, že iniciátoři kampaně zahajují další humanitární akce na podporu Ukrajiny, včetně sbírky na sanitky a rušičky dronů.