main image article

Munice ze sbírky, na kterou přispěly desítky tisíc Slováků, dorazila k ukrajinským vojákům.

Tisíce Slováků přispěly na sbírku, která pomohla dodat munici ukrajinským vojákům.
Číst celý článek

Článek pojednává o velmi úspěšné kampani na Slovensku nazvané „Munice pro Ukrajinu“, která vyvrcholila dodávkou dělostřelecké munice ukrajinským vojákům. Podle článku tuto iniciativu zahájila koalice aktivistů a nevládních organizací poté, co se slovenská vláda v čele s premiérem Robertem Ficem odmítla podílet na české iniciativě zaměřené na obstarání vojenských dodávek pro Ukrajinu. Během tří týdnů se podařilo vybrat více než čtyři miliony eur od přibližně 70 000 slovenských občanů.

„Když to neudělá vláda, pošleme to my,“ zněl podtitul sbírky.

V článku se uvádí, že vybrané prostředky byly použity především na nákup 2 700 dělostřeleckých granátů ráže 122 mm, které jsou kompatibilní se staršími sovětskými dělostřeleckými systémy, jež ukrajinská armáda stále používá. Šest kamionů převezlo celkem 122 tun munice na Ukrajinu, kde ji obdržely ozbrojené síly. Zbývající prostředky z kampaně jsou určeny na budoucí nákupy, včetně munice pro granátomety.

Kromě toho, podle toho, co se píše v článku, organizátoři plánují pokračovat ve shromažďování prostředků a nedávno vyhlásili novou kampaň na nákup sanitek a rušiček dronů, které mají chránit zdravotnickou dopravu před ruskými útoky. Článek poukazuje na to, že toto hnutí zdola znamená nejen silnou podporu veřejnosti Ukrajině, ale slouží také jako odpověď na neochotu vlády poskytnout vojenskou pomoc.