main image article

Mise Drak: České firmy postaví družici na lepší obranu Ukrajiny

Skupina brněnských vesmírných firem přestavila satelit, který pomůže chránit Ruskem napadený stát. Řádově sice vyjde na desítky milionů, v pokročilosti, kvalitě dat, ale i úspoře místa však předčí i světovou konkurenci.
Číst celý článek

V článku se uvádí, že ačkoli projekt bude stát desítky milionů, předčí světovou konkurenci z hlediska sofistikovanosti, kvality dat a efektivity využití prostoru. Tato iniciativa, známá jako Mission Drak, je součástí Brněnského kosmického klastru, největšího kosmického sdružení v České republice, založeného v roce 2021 a zahrnujícího 22 členů z průmyslu i akademické sféry. Projekt podporují klíčové osobnosti, včetně Radka Hasaly, vedoucího vojenské kanceláře prezidenta republiky, a Markéty Vaňkové, primátorky města Brna.

Podle toho, co se píše v článku, bude družice z oběžné dráhy pořizovat vysoce detailní snímky, které pomohou ukrajinským silám efektivněji zaměřit ruskou vojenskou techniku a chránit jejich území. Družice je vybavena kamerou se vzdáleností od země (GSD), čili Ground Sampling Distance na 0,7 až 0,9 metru a bude schopna denně snímat konkrétní oblasti na Ukrajině. Družice se skládá z 16 krychlových jednotek, které jsou kategorizovány jako družice 16U, jsou kompaktní a lehké. Pokročilé algoritmy umožní automatickou detekci a identifikaci objektů, přičemž zpracování dat bude probíhat přímo na družici.

Článek také vyzdvihuje přínos různých českých firem, které se podílely na vývoji komponent pro družici. Například společnost Zaitra se zaměřuje na vytváření dílů řízených umělou inteligencí, které na palubě družice identifikují potřeby uživatelů. CORAC Engineering vyvíjí software pro zabezpečení komunikace mezi družicí a pozemními stanicemi, čímž zajišťuje integritu dat. Společnost World from Space se mezitím specializuje na zpracování nezpracovaných družicových dat do podoby použitelných analýz pro odborníky.

Financování mise Drak bude navíc pocházet jak od státních, tak komerčních institucí, a to vedle crowdfundingové kampaně nazvané „Dárek pro Putina“, která umožňuje přispět občanům. V článku se uvádí, že ačkoli se předpokládané náklady mohou zdát pro jednu satelitní misi vysoké, v kontextu kosmického průmyslu jsou konkurenceschopné.

"Iniciativ, jak pomoci Ukrajině, je dnes spousta... ale ten poslední prvek, a to je to přesné zacílení, přesné monitorování toho, co se děje... to chybělo a to dodává mise Drak," říká Petr Kapoun, šéf koordinující firmy TRL Space a předseda představenstva Brno Space Cluster.

Petr Kapoun zdůrazňuje, že tato mise nejen pomáhá Ukrajině, ale představuje také významný technologický pokrok pro zúčastněné společnosti. Zastřešující cíl zahrnuje nejen obranu, ale také přispění k obnově ukrajinského průmyslu po skončení konfliktu.