main image article

Koridor UA: Matouš Bláha a jeho neúnavná humanitární pomoc Ukrajině

Matouš Bláha, zakladatel neziskové organizace Koridor UA, se od začátku války v Ukrajině stal klíčovou postavou v humanitární pomoci, přičemž dovezl přes tisíc tun zásob. Jeho osobní příběh ukazuje, jak se rozhodl investovat všechny své prostředky do pomoci zasaženým komunitám, a to navzdory výzvám spojeným s byrokracií a korupcí.
Číst celý článek

Koridor UA, založený Matoušem Bláhou, se od svého vzniku v březnu 2022 zaměřuje na poskytování humanitární pomoci Ukrajině. Podle informací uvedených v článku Bláha uskutečnil přibližně sedmdesát cest na Ukrajinu a dovezl tam přes 1 000 tun humanitární pomoci.

„Dokud můžu pomáhat, vím, že zůstanu naživu,“ říká Matouš Bláha

Původně byl majitelem stavební firmy, kterou musel uzavřít a všechny své prostředky investoval do pomoci zasažené zemi. Koridor UA se zaměřuje na dodávky různých potřeb, včetně potravin, hygienických potřeb, stavebních materiálů a zdravotnického vybavení.

Článek dále uvádí, že Koridor UA má distribuční program, který se vyvinul v závislosti na aktuálních potřebách. V současnosti se organizace soustředí na dodávky stavebních a instalačních materiálů, jako jsou okna, dveře a solární panely. Bláha zdůrazňuje význam osobního spojení s místními komunitami, což odlišuje jejich přístup od větších humanitárních organizací. Tým Koridor UA operuje především z Mykolajivu a Oděsy a vyložením pomoci se snaží zasáhnout oblasti blízko fronty.

Podle článku se tým skládá přibližně ze 60 členů, z nichž kolem 15 pracuje fyzicky na místě. Koridor UA čelí výzvám jako je nedostatek financí a personálu, přičemž někteří členové byli odvedeni do armády. Bláha také upozorňuje na byrokracii a korupci, které komplikují dodávky pomoci na Ukrajinu. V současnosti organizace hledá nové členy týmu a pokračuje ve svých aktivitách s cílem podporovat místní komunity v obnově po válce.