main image article

Kolem Země bude od podzimu kroužit satelit snímkující Česko

Nový satelit TROLL s hyperspektrální kamerou přinese revoluční možnosti pro monitorování životního prostředí v Česku
Číst celý článek

Článek popisuje chystané vypuštění družice vybavené hyperspektrální kamerou, která bude obíhat kolem Země a pořizovat detailní snímky České republiky. Podle článku bude tato technologie schopna monitorovat různé problémy životního prostředí, včetně nelegálního skládkování, odlesňování a znečištění vody. Na oběžnou dráhu kameru vynese družice TROLL brněnské kosmické společnosti TRL Space a měla by rozšířit možnosti České inspekce životního prostředí (ČIŽP).

„Díky této pokročilé technologii budeme schopni zpřesnit naši dozorovou činnost a odhalit protiprávní poškozování životního prostředí, o kterém bychom se jinak ani nemuseli dozvědět,“ uvedl ředitel České inspekce životního prostředí Petr Bejček.

Podle článku se hyperspektrální kamera dokáže zachytit snímky ve více barvách, což umožňuje detailní rozlišení různých jevů na základě jejich specifického odrazu světla. Družice s takovou kamerou je unikátní nejen v České republice, ale i ve světovém měřítku. Na oběžné dráze Země obíhá jen velmi málo družic, které poskytují snímky s vysokým rozlišením.

Podle článku bude družice každé dva dny přelétat nad Českou republikou a společnost TRL Space plánuje, že snímkování  Evropy zahájí letos na podzim. Iniciativa je součástí širšího projektu podporovaného Technologickou agenturou ČR, který vede tým kartografů z Univerzity Karlovy. V článku se zdůrazňuje, že tento projekt představuje nejen významný krok pro monitorování životního prostředí v České republice, ale také otevírá společnosti TRL Space nové komerční příležitosti na trhu s družicovými daty.