main image article

Čeští dobrovolníci vozí na Ukrajinu drony. Za březen jich bylo přes osm set

Ukrajinci nedostatek dělostřelecké munice nahrazují drony. Na frontu je vozí i čeští dobrovolníci, jen během března organizace Vozím drony obstarala 830 strojů. Nejpoužívanější jsou sebevražedné drony, ale Češi dokážou sehnat i inovativní prototypy.
Číst celý článek

V článku se píše, že Ukrajinci kompenzují nedostatek dělostřelecké munice využitím bezpilotních letounů, a to za významné podpory českých dobrovolníků. Jen během března zprostředkovala organizace Vozím drony dodávku 830 dronů na frontové linie. Nejčastěji se používají bezpilotní letouny kamikadze, ale českému týmu se daří pořizovat i inovativní prototypy, které zvyšují jejich schopnosti.

„Když tento dron letí, pilot si zamkne cíl a může pustit ruce z ovladače. Rusové ho mohou rušit, jak chtějí, ale ten dron už prostě doletí do cíle,“ přiblížil český dobrovolník.

Podle toho, co se píše v článku, vojáci pravidelně trénují v náročných podmínkách, jako je silný vítr, aby zvládli pilotáž dronů. Zkušení piloti z České republiky často cestují do frontových linií, aby nejen dodávali drony, ale také poskytovali základní vybavení, jako jsou antény a nové prototypy k testování.

Článek dále vysvětluje, že obzvláště cenné jsou drony kamikadze, z nichž každý stojí sedm až deset tisíc korun. Cílem českých dobrovolníků je naučit Ukrajince ovládat nový typ dronu, který dokáže autonomně dosáhnout svého cíle, i když čelí zásahům ruských sil. Článek navíc zmiňuje, že financování těchto materiálů pochází z veřejných darů a že většina dronů, které se v současnosti používají nad východní Ukrajinou, byla vyrobena dobrovolníky, kteří k úpravám využívají i 3D tiskárny. Ukrajinský technik Ivan poznamenal, že je důležité mít plně připravené drony připravené pro piloty po příletu na jejich pozice, protože konzistentní zásobování je klíčové, aby se předešlo nedostatku podobnému tomu, který se vyskytl u dělostřelecké munice.