main image article

Česká stopa v kosmickém průmyslu: Brno Space Cluster

Brno Space Cluster: Klíčový hráč v rozvoji českého kosmického průmyslu a inovativních technologií.
Číst celý článek

Článek pojednává o významu Brněnského kosmického klastru v kosmickém průmyslu České republiky. Podle toho, co se v článku píše, jsou „spaceři“ jednotlivci pracující v tomto oboru, v běžném životě často nepovšimnutí, a přitom hrají zásadní roli při utváření moderních technologií, jako jsou navigační systémy nebo prevence podvodů v bankovnictví. Brněnský vesmírný klastr, který sídlí v Pisárkách, je v současnosti největším vesmírným sdružením v zemi a slouží jako centrum pro komerční i akademické subjekty zabývající se vesmírnými projekty.

"Spaceři formují však naši každodenní realitu mnohem více, než si možná odvážíme přiznat."

V článku se uvádí, že vizí Brněnského kosmického klastru je propojovat firmy, které se věnují práci na vesmírných projektech, a společně přetvářet moravskou metropoli v centrum kosmického průmyslu. V clusteru jsou zapojeny jak komerční, tak akademické subjekty. Talentovaní absolventi vysokých škol tak mají poměrně jednoduchý přístup k lukrativním pracovním příležitostem. Rozvoj českého vesmírného průmyslu se díky této symbióze posouvá vpřed mílovými kroky. Výsledkem takovéto spolupráce je například i nový obor zaměřený na systémové inženýrství Space Applications na brněnském VUT.

Článek dále zdůrazňuje, že v Brně se realizuje řada mezinárodních kosmických projektů, na kterých se mohou čeští spaceři podílet.Jedním ze zmíněných významných projektů je mise LUGO, jejímž cílem je studium vulkanických útvarů na Měsíci. Celkově podle toho, co je v článku sděleno, představuje Brněnský kosmický klastr zásadní posun směrem k posílení schopností a zviditelnění České republiky v globálním kosmickém sektoru.